title
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2 – Π2 (Μαθητές Γυμνασίου)
Θεματική Ενότητα 9: «Παραστατικές τέχνες»
Περιγραφή:
Η ενότητα θα εστιάσει στις διαφορετικές μορφές των παραστατικών τεχνών και στη μεταξύ τους συνεργασία. Θα αναδειχθούν κυρίως τα διακριτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κάθε τέχνης (θέατρο, χορός, μουσική), καθώς και η σχέση του θεατή της παράστασης με το περιεχόμενό της.
Θα δοθεί έμφαση στη σχέση του ηθοποιού με τον ρόλο και του καλλιτέχνη με τον χώρο και τη ζωντανή διάδραση, όπως επίσης και στην ξεχωριστή θέση που κατέχει η παρουσία της μουσικής στη σκηνή.
Η μορφή της διδασκαλίας θα είναι σεμιναριακή και εργαστηριακή, θα ενθαρρύνει το δημιουργικό διάλογο με τους μαθητές/τριες και θα περιλαμβάνει βιωματικές δράσεις.
Ενδεικτικά θα τεθούν τα ακόλουθα ερωτήματα: Τί σχέση έχει μια χορογραφία για τη σκηνή με μια παράσταση στο youtube ή ένα βιντεάκι στο tik tok; Σε τί διαφέρει η ερμηνεία του ηθοποιού στο θέατρο από αυτήν στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση; Υπάρχει ειδικό λεξιλόγιο που περιγράφει τα επιμέρους στοιχεία των παραστατικών τεχνών;
Η ενότητα στόχο έχει να υπογραμμίσει τη σημασία της αισθητικής καλλιέργειας για τη ζωή και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του εφήβου όπως και της δημιουργίας νέων θεατών με γνώση για τις παραστατικές τέχνες.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Παραστατικές τέχνες» θα μπορούν:
- να αναγνωρίζουν τα είδη των παραστατικών τεχνών
- να απολαμβάνουν ως θεατές διαφορετικές μορφές παραστάσεων
- να κατανοήσουν την ποικιλία και σημασία των διαφορετικών ειδών παραστατικών τεχνών
Θεματική Ενότητα 10: «Μουσική τεχνολογία»
Περιγραφή:
Οι μαθήτριες / μαθητές θα εισαχθούν σε βασικές έννοιες που έχουν σχέση με την χρήση νέων τεχνολογιών σε μορφή υλισμικού και λογισμικού στον κόσμο της Μουσικής Τεχνολογίας και τις εφαρμογές τους στην μουσική παραγωγή και δημιουργία.
- Θέματα Ηχοληψίας και επεξεργασίας του ήχου σε ένα ψηφιακό περιβάλλον
- δομή ενός στούντιο ηχογράφησης
- βασικές αρχές ηχοληψίας σε διαφορετικά είδη μουσικής
- βασικές αρχές επεξεργασίας του ήχου σε ένα ψηφιακό περιβάλλον
- Θέματα Ακουστικής της φωνής στο τραγούδι μέσω ανάλυσης
- ανατομία και φυσιολογία της φωνής
- βασικές τεχνικές ηχογράφησης
- ακουστική ανάλυση του φωνητικού σήματος
- Θέματα Ακουστικής χώρων και δημιουργίας εικονικού χώρου
- ακουστική χώρων ( ανοικτοί-κλειστοί)
- χρήση λογισμικών για την δημιουργία εικονικού χώρου
- Θέματα Ηχοτοπίων
- ηχογράφηση ηχοτοπίων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
- επεξεργασία και σύνθεση ηχοτοπίων
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Μουσική, Γλώσσα και Νους» θα μπορούν:
- να κατανοήσουν βασικούς τομείς εφαρμογής της μουσικής τεχνολογίας στην εκπαίδευση
- να γνωρίσουν τα νέα ψηφιακά εργαλεία (λογισμικά, υλισμικά) για την δημιουργική τους χρήση
- να γνωρίσουν βασικές αρχές ακουστικής λειτουργίας της φωνής, και των οργάνων
- να κατανοήσουν βασικές αρχές ακουστικής οικολογίας και δημιουργία ηχοτοοπίων
Θεματική Ενότητα 11: «Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στον πολιτισμό»
Περιγραφή:
Το μάθημα με τίτλο «Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στον πολιτισμό» στοχεύει να εισαγάγει τους μαθητές στις σύγχρονες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και τον καθοριστικό της ρόλο στον πολιτιστικό τομέα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές λειτουργίας της ΤΝ, τις διαφορετικές εφαρμογές της στον πολιτισμό, όπως η ψηφιακή διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία διαδραστικών εμπειριών, η αξιοποίηση της ΤΝ στον χώρο των ψηφιακών παιχνιδιών, και η ανάλυση δεδομένων για την πολιτιστική ανάπτυξη. Μπορεί ένας υπολογιστής να σκεφτεί και να δημιουργήσει όπως ένας άνθρωπος; Μπορεί ένας υπολογιστής να είναι καλλιτέχνης; Και εάν ναι, ποιες τεχνικές χρησιμοποιεί; Παράλληλα, το μάθημα θα ασχοληθεί με το θέμα της υπολογιστικής δημιουργικότητας, παρέχοντας παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στις διαφορετικές τέχνες και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Επίσης θα συζητηθεί το “στίγμα” που φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε οι νέοι άνθρωποι να κατανοήσουν πληρέστερα και να φοβηθούν λιγότερο την τεχνολογία που αλλάζει τα δεδομένα στον κόσμο σήμερα. Τέλος, το μάθημα αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στον σύγχρονο κόσμο και να καλλιεργήσει την κριτική σκέψη και τη δημιουργικότητά τους, προετοιμάζοντάς τους για την ενεργή συμμετοχή σε ένα ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό και πολιτιστικό τοπίο.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες, που θα παρακολουθήσουν την ενότητα «Τεχνητή νοημοσύνη και εφαρμογές στον πολιτισμό», θα μπορούν:
- να αναγνωρίζουν και να εξηγούν βασικές αρχές και λειτουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τη χρήση της στον τομέα του πολιτισμού,
- να αξιολογούν τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΤΝ σε πολιτιστικά έργα και πρακτικές,
- να συλλογιστούν με κριτικό πνεύμα το τι μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο γενικότερα, και στον πολιτισμό και τις τέχνες ειδικότερα.
Θεματική Ενότητα 12: «Γραφιστική»
Περιγραφή:
Στόχος είναι η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στις θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές του γραφιστικού και τυπογραφικού σχεδιασμού και της οπτικοποίησης πληροφοριών. Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής έκφρασης μέσω της οπτικής επικοινωνίας και θα εξοικειωθούν με τα κατάλληλα αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία, αλλά και τις μεθόδους ερμηνείας, ανάλυσης και σύνθεσης του οπτικού μηνύματος. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές της γραφιστικής (αξιοποίηση μορφών, χρωμάτων, τοποθέτησης οπτικών στοιχείων, στυλ αισθητικής κ.τ.λ.), της τυπογραφίας (σχεδίαση και επιλογή γραμματοσειρών, σελιδοποίηση, κ.ο.κ.), και της οπτικοποίησης δεδομένων (αντιστοίχιση οπτικών στοιχείων με μη οπτικές πληροφορίες και συνδυασμός αυτών σε ολοκληρωμένες οπτικές αναπαραστάσεις). Μέσα από αυτήν τη διαδικασία επιδιώκεται η προετοιμασία των μαθητών και των μαθητριών για έναν κόσμο όπου, δεδομένης της τεχνολογικής ανάπτυξης και της συχνότερης και εκτενέστερης αξιοποίησης δεδομένων μεγάλου όγκου, η ανάγκη για ευκρινή, κατανοητή, και ευσύνοπτη παρουσίαση πληροφοριών με οπτικό τρόπο ολοένα και αυξάνεται.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Γραφιστική» θα μπορούν:
- να γνωρίσουν τις θεμελιώδεις αρχές και τεχνικές του γραφιστικού και τυπογραφικού σχεδιασμού, καθώς και της οπτικοποίησης πληροφοριών
- να αναπτύξουν δεξιότητες δημιουργικής έκφρασης μέσω της οπτικής επικοινωνίας
- να εξοικειωθούν με εργαλεία σχεδιασμού οπτικής πληροφορίας
Θεματική Ενότητα 13: «Φωτογραφία και βίντεο»
Περιγραφή:
Με έναρξη μελέτης τις βασικές αρχές της Φωτογραφίας, (κάδρο, φως, χρώμα, προοπτική, αρμονία ( ο κανόνας των τρίτων) και μοτίβο) οι μαθητές /ιες θα διαπιστώσουν τα κοινά και μη κοινά στοιχεία μεταξύ ακίνητης και κινούμενης εικόνας. Μέσα από θέαση και συζήτηση πάνω σε παραδείγματα πληθώρας βίντεο διαφορετικών ειδών θα εξασκηθούν στη κριτική ανάγνωση των ειδών και του περιεχομένου που αναδεικνύουν.
Σε δεύτερη φάση θα εξασκηθούν στη χρήση ποικίλου εξοπλισμού αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε συσκευής και θα κάνουν πρακτική στη δημιουργική χρήση της κίνησης μπροστά και πίσω από την κάμερα. Τέλος, η κριτική θέαση των δικών τους μικρών παραγωγών στην ολομέλεια θα εισάγει τη σημασία του σύγχρονου ή επιπρόσθετου ήχου με στόχο για να αντιληφθούν την πολυμορφία της οπτικής κουλτούρας στη σύγχρονη εποχή.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Φωτογραφία και βίντεο» θα μπορούν:
- να αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της ακίνητης και κινούμενης εικόνας.
- να ταξινομούν και να παρουσιάζουν τα διαφορετικά είδη βίντεο που συναντάμε σήμερα.
- να παράγουν ένα σύντομο, στοχοθετημένο βίντεο.
Θεματική Ενότητα 14: «Πολιτισμική αγωγή»
Περιγραφή:
Η ενότητα είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση του πλούτου και της ποικιλομορφίας των διαφορετικών πολιτισμών. Με όχημα τις Μουσικές του Κόσμου, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν κουλτούρες από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, τους ποικίλους τρόπους που οι άνθρωποι ζουν και κατανοούν τον κόσμο και σχετίζονται μεταξύ τους. Στόχος είναι η κατάρριψη αρνητικών στερεοτύπων για τους «άλλους» και «διαφορετικούς» ανθρώπους και η ανακάλυψη των πολιτισμικών διαφορών ως ένα γοητευτικό ταξίδι γνωριμίας με τον κόσμο.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Πολιτισμική αγωγή» θα μπορούν:
- να καλλιεργήσουν την πολιτισμική τους ευαισθησία
- να κατανοήσουν τους διαφορετικούς πολιτισμούς
- να ενισχύσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα
Θεματική Ενότητα 15: «Αισθητικές Θεωρίες»
Περιγραφή:
Στόχος είναι η εισαγωγή των μαθητών στις βασικές έννοιες και θεωρίες της αισθητικής, καθώς και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και διευρυμένης αντίληψης γύρω από την τέχνη και την ομορφιά. Από την αρχαιότητα (Πλάτων,Αριστοτέλης) στον γερμανικό ιδεαλισμό (Hegel) και από τους Brecht, Σχολή της Φρανκφούρτης, Derrida μέχρι τους Rancière, Latour και Harraway. Η θεματική ενότητα θα αναπτυχθεί μέσα από τους παρακάτω άξονες:
- Γιατί κάνουμε τέχνη;
- Τι είναι η τέχνη;
- Νοηματοδοτήσεις της αισθητικής απόλαυσης. (Εξετάζονται οι μεταμορφώσεις του αισθητικού, από το ωραίο στο υψηλό, το τερατώδες, το πάσχον και την καταστροφή, καθώς και άλλες κατηγορίες όπως το κωμικό και το τραγικό).
- Πότε θα τελειώσει η τέχνη;
- Μπορεί η τέχνη να αλλάξει τον κόσμο; (Αισθητική και Πολιτική)
- Η Αισθητική των Μέσων. (Πώς τα νέα μέσα και οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν την έννοια της αισθητικής και τον τρόπο που βιώνουμε την τέχνη)
- Σύγχρονες προσεγγίσεις/προκλήσεις: Ο μετα-μοντερνισμός και ο μεταανθρωπισμός στην τέχνη.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Αισθητικές Θεωρίες» θα μπορούν:
- να αναλύουν ένα καλλιτεχνικό έργο, το συνολικό έργο/αποτύπωμα ενός καλλιτέχνη, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα σε διάλογο με τις θεωρίες για την αισθητική, εγγράφοντας το, δηλαδή, στο ευρύτερο πλαίσιο της “περιπέτειας” της σκέψης
- να προσδιορίζουν τις εξελίξεις της σύγχρονης τέχνης ως ένα πολύπλευρο φαινόμενο κατανοώντας τις τεχνολογικές, καλλιτεχνικές, πολιτισμικές και οικονομικές παραμέτρους αυτών των αλλαγών
- να νιώθουν μεγαλύτερη εξοικείωση με τις βασικές έννοιες και σχολές σκέψης της Αισθητικής και άρα της Φιλοσοφίας και της Τέχνης.
Θεματική Ενότητα 16: «Σύγχρονη και Μοντέρνα Τέχνη»
Περιγραφή:
Στόχος είναι η κατανόηση και η εκτίμηση των ρευμάτων και των καλλιτεχνικών μορφών που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη τέχνη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, προετοιμάζοντάς τους μαθητές/τριες να συμμετάσχουν ενεργά στον κόσμο της τέχνης. Η κόκκινη κλωστή που διαπερνά ως μίτος τη ΘΜ16 και συνέχει το υλικό είναι η έννοια του της Ανθρώπινης Μορφής: Οι μαθητές/τριες παρακολουθούν και συζητούν τις μεταμορφώσεις της ανθρώπινης φιγούρας σε έργα της μοντέρνας/σύγχρονης τέχνης: από τις σταχομαζώχτρες του ρεαλισμού και τις κυβιστικές συνθέσεις του Picasso, στις μαριονέττες και τις κούκλες του Bauhaus, από το πάσχον σώμα της τέχνης του περφόρμανς στα σύγχρονα ανθρωποειδή-ρομπότ-άβαταρς των ψηφιακών τεχνών.
Προσδοκώμενα Μαθησιακά Αποτελέσματα:
Οι μαθητές – μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν τη ενότητα «Σύγχρονη και Μοντέρνα Τέχνη» θα μπορούν:
- να κατανοήσουν τις βασικές ιδέες και τη σημασία της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, μαθαίνοντας για τα καλλιτεχνικά κινήματα και τις αλλαγές που έφεραν στην κοινωνία και στο πώς δημιουργούμε και βιώνουμε την τέχνη.
- να εξερευνήσουν πώς η τεχνολογία έχει επηρεάσει την τέχνη, ειδικά μέσα από τις ψηφιακές τέχνες, και θα φανταστούν το μέλλον της τέχνης σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα νέα μέσα.
- να εκφράζουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους για έργα τέχνης, να συζητούν διαφορετικές απόψεις και να δημιουργούν τις δικές τους καλλιτεχνικές ιδέες.